+302372031100 | Dental Care -Ελένη Μητροφάνη | Μεγάλη Παναγία, Χαλκιδική

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια μας

Δεκ 13, 2020

Αν και η αδαμαντίνη είναι η σκληρότερη ουσία στον ανθρώπινο οργανισμό, η δομή της είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και οποιαδήποτε ρωγμή ή φθορά είναι αδύνατον να επισκευαστεί φυσικά. 

 

Συνήθειες που φαινομενικά είναι ακίνδυνες στην καθημερινή μας ζωή μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες φθορές στην δομή της αδαμαντίνης και να οδηγήσουν ακόμη και σε κατάγματα των δοντιών. 

Η χρησιμοποίηση των δοντιών σαν εργαλεία

Το άνοιγμα μπουκαλιών, το κόψιμο κλωστής, κολλητικής ταινίας ή της ετικέτας ενός ρούχου είναι μερικά μόνο παραδείγματα.  

Η μάσηση πάγου

Η σκληρότητα του πάγου σε συνδυασμό με τη δραστική πτώση της θερμοκρασίας, μπορούν να προκαλέσουν κατάγματα και άλλες μη αντιστρεπτές βλάβες στα δόντια. Δυστυχώς είναι μεγάλος ο αριθμός εκείνων που έχουν ως συνήθεια να δαγκώνουν πάγο. 

Η μάσηση σκληρών αντικειμένων

Η συνήθεια πολλών ανθρώπων να δαγκώνουν το μολύβι ή το στυλό τους όταν συγκεντρώνονται σε μια εργασία μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή και αποτριβές στις επιφάνειες των δοντιών.

Πολύ δυνατό βούρτσισμα

Πολλοί πιστεύουν ότι με το να βουρτσίζουν δυνατά τα δόντια τους τα κάνουν και πιο λαμπερά. Αυτό όμως είναι ένας μύθος που έχει πια καταρριφθεί. Αντίθετα το πολύ δυνατό και βίαιο βούρτσισμα τραυματίζει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, οδηγεί σε υποχώρηση των ούλων και έντονη οδοντική ευαισθησία. 

Φάγωμα των νυχιών 

Είναι μία από τις συνηθέστερες βλαβερές συνήθειες. Μία συνήθεια που συνήθως υποδηλώνει άγχος ή αμηχανία. Μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και φθορά του σμάλτου των δοντιών αλλά και μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας από τα μικρόβια που βρίσκονται κάτω από τα νύχια. 

Τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός)

Η έντονη συναισθηματική πίεση και το άγχος οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να τρίζουν τα δόντια τους καθημερφινά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα οδοντιατρικά προβλήματα όπως ράγισμα δοντιών, πόνο στην κροταφογναθική διάρθρωση, πονοκεφάλους. 

 Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών

Η υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες φθοράς των δοντιών καθώς τα οξέα που περιέχουν συμβάλλουν στη δημιουργία αποτριβών.