+302372031100 | Dental Care -Ελένη Μητροφάνη | Μεγάλη Παναγία, Χαλκιδική

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν την φοβία του Oδοντιάτρου

Δεκ 16, 2020

Είναι πολύ σημαντική η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον Οδοντίατρο.

 

 

Θα ήταν καλό το παιδί να έρθει σε επαφή με τον Οδοντίατρο σε αρκετά μικρή ηλικία, γύρω στα 2 έτη, για έναν απλό και σύντομο έλεγχο και αυτό θα ήταν καλό να επαναλαμβάνεται κάθε 3 με 4 μήνες. Αφενός για να συνηθίσει το παιδί το περιβάλλον του ιατρείου και να χτίζει σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο και αφετέρου για να παρακολουθείται συστηματικά η στοματική του υγιεινή ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά οδοντικά προβλήματα.

Επιλέξτε τον σωστό Οδοντίατρο που θα κάνει το παιδί σας να νιώσει ευχάριστα και άνετα. 

Διδάξτε στο παιδί σας ότι η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι σημαντική και ευχάριστη γιατί ο οδοντίατρος θα προσέχει τα δοντάκια του για να είναι γερά και να μπορεί να τρώει και να μεγαλώνει σωστά.

Προετοιμάστε το παιδί σας μέσα από το παιχνίδι. Δώστε του ένα καθρέπτη, μετρήστε του τα δοντάκια. Ειδικά παιδικά βιβλία μπορούν επίσης να προετοιμάσουν τα παιδιά.

Προσέξτε τις φράσεις που χρησιμοποιείται. Αποφύγετε φράσεις όπως «μη φοβάσαι, δεν θα πονέσει» ή λέξεις όπως πόνος ή ένεση καθώς δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Αφήστε τον οδοντίατρο να περιγράψει με τις λέξεις που είναι ανάλογες με την ηλικία του παιδιού τις διάφορες οδοντιατρικές εργασίες. 

Αποφύγετε να αφηγείστε αρνητικές ιστορίες για τον Οδοντίατρο στα παιδιά σας. Τα παιδιά αισθάνονται τα συναισθήματα των γονιών, και ένας γονέας που φοβάται τείνει να μεταφέρει το φόβο και την αγωνία του στο παιδί του. 

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης αφήστε τον Οδοντίατρο να μιλάει στο παιδί χωρίς να παρεμβαίνετε με ερωτήσεις ώστε να μπορέσουν να χτίσουν μια σωστή επικοινωνία. Μην ξεχνάτε πως ο Οδοντίατρος και το προσωπικό του έχουν συνηθίσει να εργάζονται με παιδιά και ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τους φόβους και το άγχος του παιδιού σας. Αφήστε τους να σας καθοδηγήσουν.