+302372031100 | Dental Care -Ελένη Μητροφάνη | Μεγάλη Παναγία, Χαλκιδική

Ποσό καλά ξέρουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας ; 10 tips για σωστό βούρτσισμα!

Δεκ 18, 2020

Το μυστικό για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο αρχίζει από το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας ! 

 

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δόντια έχουν 3 πλευρές οι οποίες θα πρέπει να καθαρίζονται εξίσου σωστά. Την εξωτερική πλευρά, αυτή προς τα μάγουλα, την μασητική πλευρά, με την οποία πραγματοποιείται η μάσηση,  και την εσωτερική πλευρά.

Τα σημεία ανάμεσα στα δόντια, όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε πάντα και τη γλώσσα, καθώς στην επιφάνεια της έχει θύλακες μέσα στους οποίους μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια !

1) Βάλτε το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητα σας.

2) Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 2 με 3 λεπτά. 

3) Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα έντονα πάνω στα δόντια και τα ούλα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσετε φθορές στους ιστούς.

4) Ακουμπήστε την οδοντόβουρτσά σας με γωνία 45 μοιρών πάνω στα δόντια και κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις.

5) Μετά το βούρτσισμα να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσα σας με ζεστό νερό και αφήστε την να στεγνώσει. Με αυτό τον τρόπο διατηρείτε μακριά από την οδοντόβουρτσά σας επίφοβα μικρόβια.

6) Μην σταματάτε να βουρτσίζετε αν κάποιο σημείο των ούλων ματώνει.  Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδηλώνει ουλίτιδα, και είναι ένδειξη πως πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας!  

7) Βελτιώστε την τεχνική σας. Ακόμη και αν νομίζετε πως γνωρίζετε πώς να βουρτσίζετε τα δόντια σας σωστά, μπορείτε πάντα να βελτιώσετε την τεχνική σας ζητώντας από τον οδοντίατρο σας να σας εκπαιδεύσει και να σας υποδείξει τις σωστές τεχνικές βουρτσίσματος. 

8) Αποφύγετε να βουρτσίσετε αμέσως μετά από κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών, όπως εσπεριδοειδή, κρασί, χυμοί φρούτων. Τα οξέα των τροφών αυτών μπορούν να προσβάλουν το σμάλτο των δοντιών σας ενώ εσείς βουρτσίζετε.

9)  Βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα πριν κοιμηθείτε.

10) Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας. Κάθε 2 ή 3 φορές το χρόνο, καθώς η πρόληψη είναι πάντα ο στόχος.